Chrípka je opäť na vzostupe, škôl s \"chrípkovými\" prázdninami pribúda

06.02.2009 Celý región

Bratislava 6. februára (TASR) - Výskyt chrípky v 6. kalendárnom týždni sa oproti predchádzajúcemu zvýšil o 41,1 percenta.
Celkovo bolo hlásených 15.969 prípadov ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo je 19,4 percenta z počtu všetkých akútnych respiračných ochorení (ARO). Najvyššiu chorobnosť evidovali v Žilinskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Akútnych respiračných ochorení bolo celkovo hlásených 82.131. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u detí predškolského veku. Ochorenia hlásilo 72 percent lekárov pre deti a dorast a 59 percent praktických lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Nitrianskom a Žilinskom kraji, najnižšia v Bratislavskom a Košickom kraji.

Kvôli zvýšenej chorobnosti boli \"chrípkové\" prázdniny v 23 materských školách (10 v Trnavskom kraji, 5 v Žilinskom, 4 v Nitrianskom, 3 v Banskobystrickom, jedna v Trenčianskom kraji), 21 základných školách (5 v Košickom kraji, 4 v Žilinskom, po 3 v Trenčianskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji, 2 v Prešovskom a jedna v Nitrianskom kraji), v dvoch stredných školách a v základnej umeleckej škole v Žilinskom kraji. V Žilinskom kraji tiež uzavreli centrum voľného času. V liečebni pre dlhodobo chorých v okrese Hlohovec vydali zákaz návštev.

Aktivita chrípky sa zvyšuje aj v krajinách Európy. Väčšina európskych krajín hlási stredne vysokú až vysokú aktivitu chrípky. Klesajúci trend už mala chorobnosť v Írsku, Portugalsku a Anglicku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR naďalej odporúča, aby obyvateľstvo využívalo možnosť očkovania proti chrípke ako najúčinnejšieho preventívneho prostriedku. Očkovacia látka je na Slovensku k dispozícii vo všetkých lekárňach, obsahuje aktualizované kmene vírusu chrípky a všetky zdravotné poisťovne ju všetkým záujemcom o očkovanie hradia. Očkovaciu látku predpisuje buď pediater alebo všeobecný lekár pre dospelých. Vakcína sa každý rok pripravuje podľa novej receptúry na základe toho, aké vírusy cirkulujú v ovzduší. Ochranný efekt nastupuje po desiatich až 14 dňoch.

Podľa lekárov by ľudia nemali chrípku podceňovať, treba ju vyležať. Pokoj na lôžku je dôležitý pre chorého a z preventívneho hľadiska aj pre jeho okolie. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov. Naopak, ak človek chrípku nevyleží, je pravdepodobnejšie, že sa prejavia aj jej komplikácie.

Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, zápalu dýchacích ciest. Pri nekomplikovanom priebehu sa antibiotiká bežne nepoužívajú. Najúčinnejšou prevenciou na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky a základnou podmienkou pri príprave SR na pandémiu je každoročné očkovanie proti nej.

Chrípka je vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších chorôb. Ročne na ňu ochorie na Slovensku približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Odborníci odporúčajú očkovať aj deti a tehotné ženy. Najvyššia chorobnosť je práve do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia.
 

Vyberte región